sobota, 6 września 2014

Kilka słów o odchudzaniu w proszku, czyli młody jęczmień w rozsypce:-)

Moda na spożywanie młodego jęczmienia trafiła do nas ze Stanów. "Nagle" odkryto jego właściwości i skuteczność.

Co jest w nim takiego niezwykłego?
Przede wszystkim przywraca w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Młody jęczmień jest pokarmem zasadotwórczym.
To istotne dla osób, które nawet dbając o dietę, często spożywają pokarmy z przewagą zakwaszających.

To także bogactwo witamin, enzymów i mikroelementy niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście możemy zdecydować się na sztuczną suplementację, lecz czy wypełniacze, które muszą być nośnikiem danego składnika pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie? Wątpię.

Białko jęczmienia to 8 z 22 aminokwasów. Młody jęczmień to ogromna bomba kwasu foliowego, to także pięć razy więcej żelaza, niż na przykład zawiera szpinak. Pozostałe składniki również pozwalają go umieścić w czołówce dobroczynnych produktów. Wapń (więcej, niż w mleku!), magnez, potas, cynk, mangan, miedź.

Dlaczego jęczmień musi być młody? W odpowiedniej fazie wzrostu posiada najwięcej dobroczynnych składników. Wystarczy wtedy odpowiednio go oczyścić, wysuszyć, rozdrobnić i gotowe. Na tym etapie jęczmień nie zawiera glutenu.

Korzystnie wpływa na cały organizm. Wzmacnia mechanizmy obronne. Oddziaływanie na układ immunologiczny nie tylko obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, lecz także przyspiesza regenerację, odbudowę komórek. Działa również przeciwzapalnie. To istotne również w przypadku stanów zapalnych zarówno skóry, jak i błony śluzowej, jelit, a nawet stawów.


Lekkostrawny, bogaty w błonnik oraz składniki wpływające na przemianę materii staje się skuteczną bronią w walce z otyłością.
W dodatku jego spożywanie poprawia nastrój. Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, także u osób starszych i dzieci.
Z uwagi na usprawnienie pracy wątroby młody jęczmień ma właściwości detoksykujące, odtruwające.

Młody jęczmień wzmacnia także nasz układ krwionośny i oddechowy. Zwiększenie produkcji hemoglobiny zwiększa naszą wydolność.

Na szczęście nie musimy już tego produktu sprowadzać do Polski.
W sklepach możemy również spotkać sproszkowany sok. Jego producenci, czy importerzy dowodzą przewagi nad rozdrobnionymi młodymi pędami jęczmienia. Podam prosty przykład.
Lepiej skorzystać z owocowego "soku", który powstaje przez rozcieńczenie wodą koncentratu, czy z soku wyciśniętego prosto z owocu?
Odpowiednie przygotowanie młodego jęczmienia do spożycia polega na jego liofilizacji. Pozwala to zachować maksymalną ilości składników. Polski producent PWM GAMA pozyskuje młody jęczmień z certyfikowanych, przebadanych upraw. Produkty badane są każdorazowo w laboratoriach, które wystawiają odpowiednie zaświadczenia. Warto sprawdzić z którego regionu pochodzi towar, który ma za zadanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.


Preparat wystarczy dodawać do naszych posiłków. Możemy zrobić z niego koktajl lub łyżeczkę dosypać do jogurtu, czy zupy. Szerokie zastosowanie pozwala włączyć go bez problemu do codziennej diety.


Nazwa składnika Zawartość w 100 g produktu
Jedn.
Witamina A 128 µg
Witamina B1 0,62 mg
Witamina B6 0,23 mg
Witamina C 55 mg
Witamina E 8,3 mg
Kwas foliowy 1800 µg
Cynk 5,5 mg 55
Magnez 117,2 mg 31
Potas 3200 mg 160
Fosfor 460 mg 65
Wapń 960 mg 120
Żelazo 66,40 mg 471


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz